sâmbătă, 8 septembrie 2012

De ce?



Invatamantul romanesc este relativ bun si pe alocuri mai bun decat in alte tari (hai, nu va mai dati ochii peste cap, doar suntem mereu prezenti in topuri la concursuri internationale de matematica sau informatica) dar unul din capitolele la care este lamentabil este “De ce?”

De ce trebuie sa invatam matematica?
De ce trebuie sa stim alfabetul?
De ce trebuie sa cunoastem teorema lui Pitagora?
De ce …?

Cu alte cuvinte, nu imi amintesc sa fi venit vreodata educatoarea in clasa si sa ne spuna ca trebuie sa stim sa numaram ca sa putem sa ne cumparam ciocolata singuri (sau pentru orice alt motiv mai atractiv). Dar poate ca mintea mea nu mai retine fapte de acum 1000 de ani. Insa, nici daca vin mai spre epoca moderna nu imi aduc aminte sa fi venit un profesor la facultate sa ne spuna la ce naiba ne ajuta 100 de randuri care formeaza nu stiu ce teorema. Cu siguranta ajuta la ceva.

O varianta buna de a promova un produs este de a-i scoate in evident beneficiile respectiv de a scoate in evidenta acel “what’s in it for me” din punctul de vedere al celui ce “cumpara”.

Si elevii cumpara. “Cumpara” educatie. Chiar si cand e “gratuita”, platesc ei prin timpul pe care il aloca si parintii prin taxe la stat, bani pentru manuale, uniforme si bodyguard-ul care trebuie sa ii pazeasca pe plozi (sa nu ii atace pe cei din afara scolii).

Deci, poate ca daca s-ar schimba ceva in aceasta optica, s-ar schimba multe in invatamant si in societate. Am stii ca este bine sa invatam geografie ca sa stim cati kilometri face Bradut Florescu pana in Thailanda. Ca e bine sa stim tabla adunarii pentru momentele groaznice cand pica bateria de la smartphone. Ca e bine sa stim putina istorie sa ne dam seama de ce naiba se agita lumea la meciul Romania – Ungaria cu atat pasiune (ma rog, macar sa o facem in cunostinta de cauza). Sa stim ceva fizica sa nu ne mai plangem aiurea ca nu putem sa deschidem portiere masinii iarna dupa ce a ploat si apoi a dat gerul.

Elevii (si parintii lor) au nevoie sa stie “De ce” trebuie sa invete una sau alta. Apoi sa decida daca vor sa invete.

Iar ministerul invatamantului … ar trebui sa priceapa si el “De ce” si si-ar mai limpezi putin mintea. Apoi sa invete sa explice acest "De ce". Poate ar fi in stare sa aleaga in cunostinta de cauza ce materie este cu adevarat folositoare si ce gunoi educational trebuie varsat la cos.

Bafta tuturor celor ce sunt pusi sa invete ceva!


 
free counters website statistic