marți, 24 februarie 2009

Sfaturi...

Avem nevoi de sfaturi? Da. Pentru a ne intari propria decizie.

De cate ori ai primit un sfat? Cerut sau necerut? De cate ori aceste sfaturi ti-au schimbat radical parerea sau punctul tau de vedere? Aproape niciodata.

In momentul in care esti in cumpana, ceri un sfat (sau de cele mai multe ori primesti unul fara sa il fi cerut). De cele mai multe ori, insa, in mintea ta este deja incoltita o decizie, o idee sau un punct de vedere.

Parerea celuilalt coincide cu a ta? Atunci e de bine. Propriul orgoliu se ingroasa. Ai luat optiunea cea buna. Faci ceea ce doreai sa faci. Actionezi asa cum doreai sa actionezi.
Parerea celuilalt este cu totul impotriva ta? Nu e de bine. Te lupti, te zbati, cauti argumente. Te certi, te iei la tranta. Se da o lupta cu ceilalti si cu tine insati. Gasesti argumente. Si faci ceea ce doreai sa faci. Actionezi asa cum doreai sa actionezi. Dar sfatul celuilalt te ajuta. Sa inclini balanta in favoarea ta.

Vrei sa ii dai cuiva un sfat si acesta nu coincide cu parerea lui? Forget it! Adopta o alta strategie. Nu ii spune sfat. Spune-i experienta. Spune-i ce ti sa intamplat tie sau ce i s-a intamplat altcuiva. Da exemple. Si opreste-te aici. Inainte de a da "marele sfat". Altfel il vei arunca pe respectivul (sau respectiva) si mai adanc inspre decizia pe care deja a luat-o!

Ca bine zicea bunica... pana nu te dai tu cu capul de pragul de sus...

Niciun comentariu:

 
free counters website statistic