vineri, 26 martie 2010

Ce greu se face la Americani o lege. Pai la noi… se faceau 10!

Cred ca toti prim-ministrii si ministrii ai sanatatii de la ’89 incoace se crucesc. Se uita la stirile din State(le Unite) si nu inteleg nimic. Iar pleiada de ministrii ai invatamantului … total bulversati.

Americanii se chinuie de ceva timp sa schimbe major o lege legata de sanatate. Se chinuie in sensul bun (sau oricum, mai bun decat la noi) al cuvantului. Oamenii... de acolo... dezbateri, controverse, etc, etc. Ca sa stie cam tot Americanu' ce o sa se intample, cum o sa il afecteze si sa isi formeze o opinie. Apoi vine momentul cheie. Sa se voteze legea cu pricina. O chestie grea, serioasa, care poate shimba intr-un fel sau altul viata a milioane de oameni. Iese chiar domnul presedinte, se explica, de ce e bine, ce nu e bine, ma rog, lucruri decente.


Fostii si actualii nostri ministrii de sanatate se crucesc, cred, si isi spun in barba: ma da tampiti sunt astia. Se chinuie atat pentru o lege. Ce naiba. O dai si gata. Buna rea, vedem dupa aia. O mai schimbam, o mai abrogam, o mai ordonantam de urgenta, ca tot nu o baga nimeni in seama. Ce naiba atata tevatura. Totul e sa avem grija si la “businessu” baietilor nostri.

Astia de pe la invatamant sunt pierduti de tot: “haide domle.. ce mai tura vura.. pai nu o schimba din nou la anu?” Pai nu domle, ca o lege la Americani nu e ca BAC-ul in Romania, in fiecare an altul. Legea e lege gandita sa tina asa, cale de cateva decenii. Intai o gandim si dupa aia o votam. Si culmea, dupa aia chiar o aplicam.

Acum nu totul e roz pe la ei. Sunt sigur. Dar macar ca aparente, macar ca idée principala, macar ca atitudine, parca atunci cand vorbesc de legi, proiecte, iesiri din criza si alte alea, parca au notiunea de “pe termen lung”. Unde la ei “termen lung” inseamna cativa ani buni cu bataie spre zeci.

La noi, ”termen lung” inseamna cel mult pana la noile alegeri, pana la noile ciondaneli intre partide sau pana cand se trezeste o doamna cu poseta de firma sau un domn cu deficit la contul personal ca e rost de gestionare de fonduri.

Un comentariu:

Nadina spunea...

Acum o luam si noi proportional...la noi speranta de viata e mai mica, asa ca "legium" mai des...vrei sa moara omu' pan' se da legea?!:)
Si=apoi,romanul are vocatie de unicat...ca la noi,la nimenea:)

 
free counters website statistic