duminică, 8 ianuarie 2012

Metrorex nu iubeste la fel

In iesirile prin marile orase ale Europei am folosit din plin metroul, ca orice turist care se respecta. Frumos, curat, cu indicatii cam peste tot incat sa nu te ratacesti decat daca ti-o doresti cu adevarat si mai ales, statii multe.

Mai era ceva diferit fata de metroul din Bucuresti. Nu m-am prins decat acum cateva luni, in ultima vizita prin capitala Austriei cand, fortat de imprejurari, a trebuit sa evit scarile rulante sau scarile in general si sa caut lifturi. Si da, le-am gasit. Peste tot (cu o mica exceptie dar era o problema de reparatii, iertata).

Ce este diferit in metroul din alte capitale ale Europei? Vezi pe peron si in vagoane batrani care abia reusesc sa mearga in baston, persoane foarte in varsta care nu ar rezista sa urce zeci de trepte, carucioare cu invalizi, femei insarcinate, multe carucioare cu copii mici si foarte mici,

La noi in metrou parca e selectie naturala. Ti-ai rupt piciorul? Stai acasa sau mergi cu taxiul. Ai imbatranit sau te-au lasat picioarele si inima? Inghesuie-te in RATB pana iti vine rau. Ai copii care nu pot inca merge pe picioarele lor? Antreneaza-ti bratele sau invata sa levitezi cu caruciorul.

Metrorex ar putea sa fie acuzata, zic eu, de tratament discrimantoriu. Nu permite accesul invalizilor, persoanelor batrane, parintilor cu copii, copiilor mici decat carati in spate de parinti sau bunici.

Oare cat de complicat o fi sa pui cate 2 lifturi sau chiar unul in fiecare statie de metrou? Cred ca nu mai mult de o garnitura d-aia noua supralicitata si supraevaluata.

Am vazut intr-o singura statie de metrou un lift care insa nu functioneaza. Mai mult, era ascuns dupa niste scari, fara un indicator astfel incat daca nu stii cumva din visele tale ca exista, nu il gasesti. Si daca ar functiona, nu ai putea sa il folosesti decat sa te plimbi sus – jos pentru ca nu ai in ce alta statie sa iesi la suprafata.

Sunt curios. A mai vazut cineva un lift in vreo statie de metrou? Care sa si functioneze?

Acum se iveste natural si intrebarea; cersetorii care “nu pot” sa mearga cum ajung in metroul din Bucuresti?

Si o a doua intrebare; cand Metrorex a fost atat de marinimos si a dat liber accesului cu biciclete, s-a gandit oare cum vor intra oamenii cu bicicletele in statiile de metrou?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Lift exista sigur in Statia Parc Bazilescu. In statii se tot pun scari rulante de la an la an, e drept ca majoritatea doar pentru urcat.

Anonim spunea...

In marea majoritate a statiilor de metrou de la noi exista lift functional sau care se pune in functiune. Ce e drept, s-au trezit foarte tarziu...anul trecut prin iunie s-au apucat.

 
free counters website statistic