joi, 5 aprilie 2012

Vorba ce-o vorbesti

Unerori te poti simti nu foarte confortabil incercand sa te ridici peste media celorlalti.

Un domn pe care il respect in ceea ce face si ceea ce gandeste mi-a spus la un moment dat cum, fiind foarte dedicat muncii sale, a studiat, a invatat si si-a insusit un limbaj si o terminologie care a inceput sa ridice ziduri intre el si cei din bransa lui.

Pentru ca ceilalti nu studiau la fel de mult, ramanand la un limbaj comun, pe alocuri s-ar putea spune inferior, comunicarea a inceput sa devina greoaie atat la nivel lingvistic cat mai ales la nivel de intelegere a notiunilor, a ideilor si a modului de a vedea unele lucruri.

A fi foarte instruit, nu este mereu o binecuvantare daca nu pastrezi si capacitatea de a traduce mereu ceea ce tu stii la capacitatea de a intelege a celor cu care vorbesti.

Asta daca nu vrei sa ramai la un nivel intelectual ridicat insa izolat in propria cunoastere.

A comunica inseamna in primul rand a folosi un limbaj inteles de contra-parte. Daca nu reusesti, fie iti iei un translator, fie te multumesti cu neintelegerea celorlalti. Barierele se ridica mult mai repede decat se darama zidurile neintelegerii.

Se poate intampla in orice domeniu, constructii, avocatura, marketing, comert, you name it.

Nu inseamna insa ca trebuie sa ramai la un nivel mediocru. Inseamna ca devenind mai bun nu trebuie sa pierzi din abilitatea de comunica si cu ceilalti. Iar acolo unde se poate, sa incerci sa insufli celorlalti dorinta de a cunoaste mai mult, de a-si ridica propriile standarde.

Niciun comentariu:

 
free counters website statistic